Ech, Opgehemeldj

“Ech, opgehemeldj”, de 13de Echter Revue

– Iris van Ginkel –

Vanaf eind augustus zijn de medewerkers van de Echter Revue in de weer met het bouwen van decors en attributen, is de kledinggroep met de ruim 150 kostuums bezig en repeteren de spelers, dansers, het koor en de muzikanten wekelijks. De techneuten zijn volop aan het puzzelen hoe geluid, licht en de special effects kunnen worden verwezenlijkt.

Iris van Ginkel, schrijver en regisseur van de nieuwe productie “Ech, Opgehemeldj” heeft  maar één doel. Deze editie moet de 12 voorgaande revue’s overtreffen. De Echter Revue heeft al een goede naam en is in de wijde omtrek bekend, maar toch moet het geheel naar een nog hoger niveau worden getild en daarom moet iedereen een tandje bijzetten. En met iedereen wordt bedoeld alle ca. 125 medewerkers, want zoveel mensen zijn op vrijwillige basis betrokken bij de Echter Revue.

Het verhaal van “Ech, Opgehemeldj”
De geschiedenis van Echt komt tot leven in dit fictieve verhaal.
Piet Vinken, Jan Housmans en Frans Schreurs († 2018) zijn als ware speurhonden de archieven van Echt ingedoken en hebben geholpen met het aanleveren van zoveel mogelijk informatie. Oude krantenartikelen, rechtszaken en stambomen werden uitgeplozen, oude recepten en middeltjes ontdekt…
Een moordmysterie, een ‘who did it’, een echte ‘cold case’ die nu eindelijk eens opgelost moet worden en waar de oplettende toeschouwer een bovenaardse reis maakt die begint in 1903 en eindigt in 1986.
Een aantal personages heeft echt bestaan, een aantal gebeurtenissen echt plaatsgevonden.


Een broodjeaapverhaal met een (respectvol) sausje van feiten, welke soms nauwelijks van fictie zijn te onderscheiden met nog meer liedjes, muziek en dans! Tel daarbij op een grote diversiteit aan kostuums en bizarre personages in een verrassend decor, en u zult oren en ogen te kort komen!

Het verhaal:
1903. Het stadje Echt staat op z’n kop: de intrek van Circus Wunderbar zorgt voor vrolijke chaos en drukte. Voor de hardwerkende bevolking van Echt en omstreken een welverdiend spektakel! Maar de feestvreugde wordt ruw verstoord. De freules Eugenie en Ghislaine worden dood gevonden. Drijvend in de gracht rondom Huis Verduynen. Zijn de dames verdronken of is er sprake van moord ?
Wie is de dader? Het circusvolk natuurlijk, of wellicht het ontevreden werkvolk, misschien de zoon van “de zwarte” Meuwissen, of… was het toch de butler? Het grote probleem is dat niemand een alibi heeft, maar iedereen wél een motief. De freules waren immers niet bepaald geliefd. Enfin, een dubbele moord dus. Het onderzoek wordt opgestart maar het politieapparaat anno 1903, rammelt aan alle kanten…

– veldwachters van Echt en omstreken, Bron: Echt in oude ansichten –

Daarom besluit de baron de hulp in te roepen van zijn beroemde achterneef uit London. Enerzijds om de moord op zijn dochters snel en effectief op te laten lossen, anderzijds om hier vervolgens grote sier mee te maken en zijn politieke carrière een flinke boost te geven. Maar niets is wat het lijkt en alles loopt uit de hand, ernstig uit de hand…

Tip: Train de komende tijd eens wat vaker uw “who did it” brein:
Netflix heeft een heel scala aan gezellige en/of leuke, foute, goede, slechte, makkelijke, moeilijke, tenenkrommende, fantastische crimi’s, maar een ouderwets potje “Cluedo” doet ook wonderen.

Wij wensen u alvast veel voorpret! Iets waaraan wij, de Echter Revue familie, zeker geen gebrek hebben.