Mooie recensie in ’t Waekblaad

Hellen Scheres schreef een mooi premièreverslag over de eerste Revue-Voorstellingen in ”t Waekblaad’, het Echter huis-aan-huis-blad.
(Een leesbare versie van de tekst vind je onder de afbeelding)

12e EchterRevue 2017: Ech, NonActief
Een swingendj fieëske vaor oug en oar

Afgelopen weekend ging de 12de Echter Revue ‘Ech-Non-actief’ in première in het EuroDetach Revuetheater in Echt. Helen Scheres stond voor het eerst in lange tijd niet op het podium. Zij beleefde deze revue als publiek en schreef onderstaande recensie.

Voor het eerst in vijftien jaar zit ik in het publiek. Een bijzonder gevoel, als trouwe speler kan ik er vanwege de afstand (ik woon inmiddels in UtrECHT) dit jaar voor het eerst niet meer écht bij zijn. Toch slaat het voorgevoel onmiddellijk om in warmte. Vanuit een keurig verzorgd, compleet in thema gestileerde foyer loop ik de zaal binnen. Een lust voor het oog! Het decor is geen decor te noemen, het is alsof ik daadwerkelijk de Grote Straat in Echt op wandel.

Het is tien voor acht en de band start sfeermuziek. Langzaam bevolken figuranten de straat; winkelend, sportend en toeristisch publiek warmt de zaal op. De sfeermuziek blijkt het thema uit de muziek van deze hele revue te zijn, het herhaalt zich en zo begint het openingslied met zoals altijd een mooi, vol podium met zang en dans.

 

De 12e Echter Revue stelt dit jaar het culturele en historische karakter van het Smalste Stukje Nederland centraal. Het in 1875 gestichte klooster van de Zwijgende Ongeschoeide Karmelietessen gelegen aan de Bovenste Straat, wordt dit jaar door de tekstschrijvers van de Echter Revue weer eens letterlijk in de spotlights gezet. Het klooster kampt in de productie met financiële problemen en het bestaan ervan is niet langer gegarandeerd. Moeder Overste piekert over mogelijke oplossingen om samen met haar vier zusters het hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd overweegt de jonge, rebelse Helen in te treden in het klooster, waarmee zij de rode draad van het verhaal vormt. De komst van Helen (vanaf nu zuster Helena) leidt wellicht tot een route naar verlossing voor het klooster, maar brengt mogelijk ook nieuwe verwikkelingen met zich mee…

 

Er waait dit jaar een nieuwe wind door de Echter Revue. De komst van regisseuse Iris van Ginkel is zichtbaar in het choreografische karakter van de gehele voorstelling. Dans, zang en spel zijn dit jaar meer dan ooit in elkaar verweven. Waar muziek en beweging altijd een grote rol spelen in de revues is er nu sprake van een naadloze overgang hierin. Elke speler beweegt en elke danser speelt of figureert. Daarnaast heeft de muziek dit jaar een meer rocky karakter, het orkest speelt vurig en er is zelfs een prachtig burlesque nummer te horen gezongen door Evelien Smeets. Toch weet de muziek – geschreven en gecomponeerd door Henk en Judith Hover – ook dit jaar weer de gevoelige snaar te raken. De liedjes vormen een uniform geheel met de gehele voorstelling omdat spelers als Floortje Hover en Andrea Peters vanuit hun rol zingen. Bovendien is er dit jaar sprake van spel begeleid door muziek; het orkest speelt alle intermezzo´s zelf. Dit resulteert in fraaie scènes die hun vaart hierdoor nooit verliezen.
Talent is er te over in deze productie, op elke discipline. Een speler als Joris Niessen in de rol van meneer pastoor wil ik hier absoluut benoemen. Niessen zet een type neer dat ondanks de humor en zijn voortdurende grappen ontzettend naturel gespeeld wordt met een enorm gevoel voor mimiek en gebaren.

 

De Echter Revue heeft ook dit jaar weer bewezen dat het als amateurgezelschap een semiprofessioneel karakter heeft. Een decor met zoveel functies dat in een handomdraai verschillende pop-up scènes kan creëren is niet meer amateuristisch te noemen. Zonder dat het publiek er erg in heeft is er immers plotseling middenin de zaal een letterlijk hoogstandje (of moet ik ´hangertje´ zeggen? Enfin, ik verklap niets) te zien. En dan heb ik het nog niet over de zeer professionele video´s en de live incorporatie hiervan met de spelers, met veel respect voor een fantastische techniek crew. Wanneer je op de styling van eenieder die zichtbaar is op het podium let, zie je dat zelfs hier ontzettend veel aandacht aan is besteed. De ´dames van de kleding´ hebben ervoor gezorgd dat elke outfit en accessoire op elkaar zijn afgestemd. Er is aan alles gedacht in de voorstelling, geen moment duurt te lang en er is overal, altijd iets anders te zien.
Voor een avond écht genieten van een groep zeer enthousiaste en gedreven spelers, zangers, dansers en muzikanten (en niet te vergeten alle andere vrijwilligers die de productie mogelijk maken) die je samen, met de nadruk op samen, een onvergetelijke avond bezorgen, kun je nog op 16, 17 en 23 april terecht in het EuroDetach Revuetheater (de andere speeldata zijn helaas al uitverkocht). Revue-vrunj; ik ben trots op jullie!

Hellen Scheres

 

Meer informatie over de Echter Revue is te vinden op www.echter-revue.nl
Kaartverkoop voor de resterende voorstellingen via Martien Aerts, Tabak, Staatsloterij-Lotto, Sint Jorisstraat 1 te Echt